logoti

ProjektiSocialno podjetništvo - izziv za Posavje

Socialno podjetništvo v Avstriji in v Prekmurju

 

gasilska

Skupina zagnanih udeležencev projekta Socialno podjtništvo – izziv za Posavje, je 25. in 26. oktobra obiskala in si ogledala primere socialnih podjetij v Avstriji in v Prekmurju.  Modeli in pristopi izvirajo iz okolja, pogojenimi z naravnimi danostmi in žal, kot vedno z razumevanjem in zakonodajo. Videnega ne moremo ocenjevati v smislu boljše ali slabše, saj imajo Avstrijci drugačen zakonodajni okvir in pripravljenost na sodelovanje, kot pri nas. Smo pa bili enotni, da so slovenski modeli nam bolj blizu, razumlivejši in bolj k človeku naravnani. Posneli smo tudi film , ki si ga lahko ogledate tukaj - http://www.youtube.com/watch?v=dhqfUqeZ1iQ&feature=youtu.be.

 

 

vrt jesen        hotel za ue       sprejem v avstriji        20131025 101316

 

 Klimaschutzgarten, Gosdorf (A) upravlja društvo Energieagentur Weststeiermark (Agencija za energijo v zahodni Štajerski), ki je bilo ustanovljeno leta 1998 v okviru SAVE II. Cilj društva je ozaveščanje, preko zaposlitvenih projektov, ki so vezani na varstvo okolja, narave in uporabo obnovljivih virov energije. Leta 2005 je Agencija za energijo v zahodni Štajerski začela izvajati neprofitni zaposlitveni projekt Ausblicke, ki temelji na parku Klimaschutzgarten v Gosdorfu. Od leta 2005 je bilo v projekt, ki ga podpirajo AMS Steiermark (Urad za delo na avstrijskem Štajerskem), zvezna dežela Štajerska in občina Gosdorf vključenih okoli 120 žensk in moških. V medijih je projekt doživel velik mednarodni odmev. Izvajajo (eko)turistične aktivnosti v kombinaciji z družbeno političnim poslanstvom, ki temelji na okoljevarstvenih ciljih s poudarkom na varstvu podnebja in biološki raznolikosti. V okviru prostorov imajo organizirano trgovino s svojimi izdelki in pridelki.  Doživeli smo lep sprejem, žal je bilo vreme bolj kislo in pridelki z vrta pospravljeni.  (http://www.klimaschutzgarten.at/shop/shop.php?detail=1)

 

Socialno-biomasni center Raabtal v St. Margarethen/Raab (A) nudi delovna mesta za težje zaposljive osebe. V projekt je vključen gozdarski izobraževalni center (FAST) Pichl z izobraževalnimi program za vključene težje zaposljive osebe.. Zaposleni socialnega biomasnega centra s pomočjo strokovnjakov izdelajo nove inovativne lesne proizvode, kot so pripomočki za prižiganje ognja, lesene ograje, visoke grede ter kakovosten les za kamine. Ponujajo tudi druge storitve, kot so redčenja, nega gozda, pridobivanje lesa za ogrevanje, pogozdovanje in varstvo pred podlubniki.

 

Second Hand trgovine v Fürstenfeld (REUSE trgovina) z imenom CARLA. Preko Karitasa, od tod ca v CARLA, zbirajo obleko, tehnične in ne tehnične še uporabne predmete, ki jih ljudje ne potrebujejo ter  jih po ugodnih cenah prodajo. Z izkupičkom financirajo zaposlene in svojo dejavnost.

 

 

pomelaj   delo z likanjem

 

Zadruga za razvoj podeželja – Pomelaj razvija dejavnost pletenja izdelkov iz naravnih materialov ter ekološke peke peciva in krušnih izdelkov, hkrati pa opravlja naloge skupnega servisa  na področju  usposabljanja, razvoja in trženje izdelkov za vključene osebe. (http://www.pomelaj.si/)

motor Korenike - A. Kava

 

Eko-socialna kmetija Korenika se nahaja v osrčju Krajinskega parka Goričko, na skrajnem severovzhodu Slovenije, v vasi Šalovci. Kmetijo sta idejno zasnovala MOZAIK - društvo za socialno vključenost, ter KORENIKA, zavod za usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb, ki s svojim delovanjem soustvarjata in upravljata dejavnosti na kmetiji. Na kmetiji nas je pričakal in o namenu kmetije poučil Alojz Kavaš, motor kmetije. Pridelujejo sadje, žita, zelenjavo in zelišča. Velik del pridelanih surovin predelajo v kakovostne in čedalje prepoznavnejše proizvode, ki jih prodajajo pod okriljem blagovne znamke Diši po Prekmurju. (http://www.korenika.si/).

 

Projektni partnerji Skupaj za napredek Posavja

skladdela
LRF
las
knof
1824