logoti

RegratDruštvo za socialno vključenost...

Danes je za nami ''Regrati'' zelo uspešen dan.

Po Brežicah smo ob 9h začeli anketirati mimoidoče. Z veseljem povem, da je večini anketiranih zamisel o skupnih vrtovih zelo všeč. Točne podatke bomo podali na predstavitvi 6.3.2014, saj tudi raziskava, ki jo izvajamo še ni zaključena.
Od tega smo dobili že okoli 30 kontaktov ljudi, ki bi si želeli na različne načine sodelovati z nami. V okviru društvenih dejavnosti, katere bomo izvajali, do tistih, ki bi želeli imeti vrtiček, ker ga še nimajo oziroma nimajo prostora zanj, do takšnih, ki jih zanimajo delavnice na vrtovih,...

Sama sem se tudi odpravila pogledati parcelo vrtičkov pri Tovarni Pohištva Brežice. Na veliko srečo sem naletela na zakonca, ki ''svoj  vrt'' že dolga leta skrbno negujeta.
Smo se kar posedli na klop in na soncu poklepetali, saj sem takoj občutila zadržanost pred mano.
Povedala sta mi, da se med obstoječimi vrtičkarji že nekaj šušlja, da se bo parcela urejala, ter da se jim bo kar vzelo vse kar so ustvarili, preoralo, spremenilo... Oni se pa tem koščku zemlje že dolgo posvečajo, ga negujejo.

Na srečo mi ju je uspelo kmalu pomiriti ter pojasniti, da bojo vrti še zmeraj njihovi, vendar skupnostni tudi prostorsko urejeni. Imajo pa velik potencial, da se bo na njih začel razvijati zdrav ''ekosistem' ljudi in narave.

Primer iz Maribora: http://ekovrt.si/

"Urbani vrtovi predstavljajo ekonomske, ekološke, kulturne in socialne izzive lokalnemu prebivalstvu, saj poleg prostora za druženje, menjave, interakcije, samooskrbo in učenje nudijo tudi socialni in kulturni korektiv, hkrati pa ponovno povežejo življenje z neposrednim izkustvom zadovoljevanja človekovih potreb," je zapisano v predstavitvi na njihovi spletni strani.

Najpomembnejšo vlogo je odigral odziv ljudi, ki so projekt takoj podprli.

Vljudno vabljeni vsi, ki želite kakorkoli sodelovati z društvom ter pomagati pri realizaciji Skupnih vrtov v Brežicah.

Zainterirani pošljite mail na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.